keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Murphyn laki, kameli ja kokovartalokondomi

Olinpas taas naiivi ja sinisilmäinen, kun ministerien virnistelystä ja fist bumpista päättelin, että yhteiskuntasopimus oli tällä erää taputeltu kasaan. Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.

AKT:n päätös jäädä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle ei yllättänyt ketään. Onko ne äijät koskaan suostuneet mihinkään? Akkojen PAM tuli puskista ja pamautti yhteiskuntasopimuksen takaisin lähtöruutuun. Tavallinen rivikansalainen järsii kynsiään kesään asti odotellessaan tietoa siitä, miten ison loven säästötoimet tulevat tekemään köyhän ennestään laihaan lompakkoon.

Taloustilanteen korjaajaksi on nyt esitetty Suomen mallia, jossa palkkatasosta päättäisivät vientiliitot. Millä vienti sitten saataisiin vetämään? Hyvillä innovaatioilla tietenkin! 

Eilen uutisissa oli loistava esimerkki innovatiivisesta yrittäjästä. Tamperelainen tekstiilialan yritys aikoo ryhtyä valmistamaan vaatteita kilpakameleille. Painepuvulla rauhoitellaan otusta ennen kilpailua ja mittelön jälkeen puku vaihdetaan palautumista edistävään asuun. Kelpaa siinä kyttyräselän aavikolla kokovartalokondomissa tepastella. 

Samanlaista rauhoittelevaa työasua tässä kaipaisi itse kukin. Ja kivahan se olisi töiden jälkeen kellotella kotisohvalla palautumista edistävässä paineasussa. Pysyisivät vyötärömakkaratkin paremmin kurissa kuin nykyisissä lötköverkkareissa.


Kilpakameleita kokovartalokondomissa
Kuva: Mtv3



torstai 3. maaliskuuta 2016

Yhteiskuntasopimus ja Parkinsonin lait

Kun hallituksen edustajat eilen virnistelivät kameroiden edessä ja pääministeri hehkutti onnenpäiväänsä, istui suuri osa kansasta kotisohvalla kynsiä purren, kyynelten pyrkiessä väkisinkin silmiin. Säästettävähän se on, jos maan talous on kuralla, sen ymmärtää epätoivoinen Erkkikin.

Koko yhteiskuntasopimushärdelli on kuin suoraan 80-luvulla pyörineestä komediasarjasta ”Kyllä, Herra Pääministeri”. Strategianahan oli, että ensin uhataan jollain sellaisella, mitä kukaan ei voi hyväksyä. Sen jälkeen vähänkin vähäisempi kurjuus on yllättäen muuttunut positiiviseksi. Ei tullut sairausajan karenssia, ei viedä koko lomarahaa, ei leikata lomia, työaikaakin pidennettäisiin vain vähän. Jippii!

Männä viikolla istuin kirjurina eräässä kokouksessa, missä yksi osanottajista muistutti mainioista Parkinsonin laeista. Cyril Northcote Parkinson (1909-1993) oli englantilainen historiantutkija ja kirjailija, joka tuli kuuluisaksi byrokratiaa ja julkista hallintoa ruotivista satiirisista teoksistaan.

Parkinsonin ensimmäisen lain mukaan työ täyttää sille varatun ajan. Tiedossa on siis kolme päivää lisää samojen hommien hoitamiseen. Not bad!

Parkinsonin toisen lain mukaan menot nousevat automaattisesti yhtä suuriksi kuin tulot. Laki lienee myös kääntäen verrannollinen, joten menot laskevat automaattisesti yhtä pieniksi kuin tulot. Ja tämä siis lisää kotimaista ostovoimaa miten?

Parkinsonin kolmas laki on vähenevän pätevyyden laki, jonka mukaan etenkin ylimmän virkamiesluokan epäpätevyys kasvaa ja koulutus jää riittämättömäksi virka-aseman vaativuuteen nähden. Pakkolakien valmistelu - I rest my case!

Koko alkuvuosi on tullut nakuteltua tekstiä nivelet kipeinä, niska jäykkänä ja ahteri puuduksissa, joten nyt on aika hyödyntää vuosien uurastuksella ja väliin jääneillä palkankorotuksilla ansaittua julkisen sektorin ylipitkää vuosilomaa. Adiós muchachos!