D
ublinin keskustaa halkoo Liffey-joki, joka jakaa kaupungin kahteen osaan. Joen pohjoispuoli on tavallisen tallustelijan tienoota ja siellä sijaitsee myös kaupungin pääkatu O’Connell Street. Keskellä katua sojottaa maamerkkinä 121-metrinen, valtavaa neulaa muistuttava monumentti Spire of Dublin, joka välillä osoittautui niin isoksi, että se jäi meiltä todellakin huomaamatta. Hotellimme Jurys Inn sijaitsi tällä alueella aivan perinteikkään hedelmä- ja vihannestorin Moore Street Marketin vieressä.
Liffey-joessa järjestetään vuosittain Dublin City Liffey Swim -uimakilpailu, tänä vuonna 98. kerran. Kilpailuun osallistui yli 500 uimaria ja uitavaa matkaa kertyi Liffey-jokea pitkin 12 sillan alitse 2,2 km.
Joen eteläpuoli on varsinaista turistialuetta ja siellä sijaitsee mm. Temple Barin alue kukkien koristamine pubeineen, ravintoloineen ja pienine kauppoineen.
Lähellä jokea sijaitsee Trinity College, jonka Old Library-kirjastosta löytyy kuvitettu keskiaikainen, latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus Book of Kells. Dublinin nähtävyyksistä meikäläiseen teki ehkä suurimman vaikutuksen juuri Old Library valtavine kokoelmineen. Vaikutuksen se tuntui tehneen muihinkin, sillä tunnelma oli suorastaan hartaan kunnioittava – niin kuin ikivanhassa kirjastossa kuuluukin! Jostain syystä mieleen tuli Harry Potter ja Tylypahka.
Joen eteläpuolella sijaitsee myös kaupungin pääostoskatu Grafton Street merkkiliikkeineen ja St Stephen´s Greenin puistoalue. St Stephen’s Greenin ostoskeskus on ehdottomasti kaunein koskaan näkemäni ostoskeskus.
Hop on Hop off -ajelulla pääsimme mukavasti tutustumaan kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kohdallemme osunut opas osasi kertoa kohteista hauskoja tarinoita, jotka taatusti jäävät paremmin mieleen kuin kuivat vuosiluvut.
Etenkin vanhoihin Yrjöjen aikakauden rakennuksiin liittyy monta mielenkiintoista tarinaa: Vanhojen talojen ikkunat pienenevät ylöspäin, sillä kerroskorkeus on ylemmissä kerroksissa matalampi. Makuuhuoneet ovat useimmiten ylemmissä kerroksissa ja tilat, joihin päästetään vieraita, haluttiin tehdä näyttävämmiksi. Ikkunoiden kokoon ja määrään vaikutti myös ikkunavero, jolta saattoi välttyä vain muuraamalla ikkunat umpeen. Kuukkeloimalla kävi ilmi, että ikkunavero on ollut käytössä myös Ruotsi-Suomessa!
Yrjöjen aikakaudella talojen julkisivua koskivat tiukat määräykset ja siksi talorivistöt olivat kaikki saman näköisiä. Kaupungin vaurastuessa asukkaat alkoivat maalata ulko-ovia kirkkain värein ja lisäsivät ovien yläpuolelle kauniit kaari-ikkunat. Katuvalaistuskin saatiin hoidettua, kun joka viidenteen ikkunaan laitettiin lamppu.
Hintataso on Dublinissa melko korkea, vastannee Suomen hintatasoa. Aterioihin ja kahvitteluun matkakassasta kului ehkä suurin osa. Ja olihan sitä oluttakin maistettava!
En yhtään ihmettele, miksi moni Irlannin kaupungeista on valittu maailman ystävällisimpien kaupunkien joukkoon. Synkästä historiastaan huolimatta irlantilaiset ovat erittäin huumorintajuisia, ystävällisiä, iloisia ja kohteliaita. Tässä suhteessa meillä suomalaisilla olisi kyllä paljon opittavaa.