Serpentiinit ja sihijuomat esiin! Edessä on vappu – työväen ja ylioppilaiden juhla, kevään karnevaali!
Suomen kielen sana vappu on peräisin sanasta Walborga, Valpuri. Vappua on vietetty jo keskiajalla 700-luvulla Saksassa eläneen, pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivänä.
Suomessa vappu on kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Joissakin paikoissa karja laskettiin valpurina laitumelle ja Pohjanmaalla lapset juoksentelivat lehmänkellot kaulassa eli ”kellottelivat” karjaonnen varmistamiseksi. Rannikkoseudulla valpurina poltettiin helavalkeiksi kutsuttuja juhlatulia, joiden äärellä pidettiin hauskaa, juotiin olutta tai simaa ja tanssittiin. Pahojen voimien pois ajamiseksi tai hyvien voimien kutsumiseksi soitettiin kelloja ja toitotettiin torvia. Savu ja metelöinti suojelivat myös laitumelle päästettyä karjaa petoeläimiltä. Vappukokkoja poltetaan edelleen yleisesti ainakin Tornionjokilaaksossa ja ruotsinkielisillä alueilla.
Vapussa yhdistyvät monet vanhat perinteet, joista varhaisimmat ovat peräisin keskiajalta. Markkinoiden merkityksen vähetessä vapunvietto korvasi ajan mittaan myös entisiä markkinahuveja. Ilmapallot, serpentiini, vappuhuiskat ja naamarit ovatkin tulleet vapunviettoon markkinaperinteistä.
Tippaleivät, munkit ja sima tunnettiin jo keskiajalla. Tippaleipiä tarjoiltiin aiemmin hienoina juhlaleivonnaisina muun muassa hautajaisissa. Sima tuli vappujuomaksi raittiusliikkeen myötä. Koko kansan vappujuoma simasta tuli 1900-luvulla ilmeisesti sen edullisuuden ja juhlavuuden ansiosta. Alkoholitonta koko perheen juomaa voi valmistaa kotona ja kuplivana se muistuttaa muita kuohujuomia.
Ilmapalloja myytiin ensimmäisen kerran Helsingissä todennäköisesti keväällä 1903. Tuohon aikaan ilmapallot tuotiin Saksasta. Jo aiemmin ilmapalloja oli ilmeisesti myyty Viipurissa. Ilmapallot yleistyivät 1920-luvulla, foliopalloihin siirryttiin 1980-luvulla. Ilmapallon historia ulottuu itse asiassa satojen vuosien taakse, sillä ilmapallojen esi-isät tehtiin ilmalla täytetyistä eläinten virtsarakoista ja suolista.
Työläisten juhla vapusta tuli, kun Yhdysvaltain ammattiliitot vaativat 1884 kahdeksantuntista työpäivää 1.5.1886 alkaen. Yhdysvalloissa 1.5. oli perinteisesti päivämäärä, jolloin työsopimukset uusittiin. Yleislakon jälkeen vaatimuksiin suostuttiin.
Vapusta on tullut myös opiskelijoiden juhla. 1800-luvun puolivälissä ruotsalaiset yliopisto- ja korkeakouluopiskelijat alkoivat käyttää lakkia oppilaskunnan merkkinä. Lakki sai mallinsa myllärin hatusta ja siitä oli alun perin kaksi versiota, talvi- ja kesämalli. Talvilakki vaihdettiin kesälakkiin juhlamenoin 30.4. Suomeen opiskelijalakkiperinne levisi 1800-luvun lopulla.
Siinä vähän taustoja kevään karnevaalille.
Hauskaa vappua!