Sato on hyvä ja metsät ovat täynnä paitsi marjaa myös ulkomaalaisia marjanpoimijoita. Sinänsä näppärä järjestely, sillä suomalainen retkottaa mieluummin kotisohvalla katsomassa tv-uutisista raporttia thaimaalaisen marjanpoimijan 13-tuntisista työpäivistä kuin raahautuu itse hyttysten syötäväksi mustikkametsään.
Se mikä tässä mustikka-asiassa oikein pisti vihaksi ja nosti näinkin rauhallisen ihmisen verenpaineen huippulukemiin, oli Ylen uutinen mustikan matkasta maailmalle. Kotimaisesta laatumarjastamme suurin osa päätyy nimittäin Aasiaan, missä siitä valmistetaan erilaisia ravintolisiä. Samaan aikaan Ruotsista, Baltiasta ja Venäjältä tuodaan Suomeen halvempaa marjaa kotimaisen teollisuuden käyttöön.
Kun siis ensi talvena popsit näkökykyä ja elämänlaatua
parantavia kiinalaisia ihmepillereitä, saattavat niiden raaka-aineet olla
peräisin kesämökkisi takametsästä. Päiväkahvilla nauttimasi kotimaisen mustikkamuffinssin
raaka-aineet puolestaan saattavat olla lähtöisin Vasilin datšaa tai Svenin sommarstugaa
ympäröivistä metsistä. Suosi suomalaista, osta kotimaista - niinhän se vanha
mainoslause taisi mennä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti